Tips voor een goede vachtverzorging

De kenmerkende vacht van de labradoodle wordt vaak onderschat. Om mooi en gezond te blijven heeft deze golvende of krullende vacht regelmatig verzorging nodig. Hoe je dat doet? Door te wassen, te blazen, te borstelen en te trimmen! Deze tips voor een goede vachtverzorging moet je weten! 

De gewenste lengte van de vacht afhankelijk is van de vachtlengte, vachtdichtheid, vachtperiode, freqentie van onderhoud en de omgeving! 

Hoe langer de vacht hoe vaker onderhoud nodig is.

Vachtperiode
8-24 weken – puppyvacht – Bouw de vachtverzorging rustig op. Zorg voor een veilige plek voor de verzorging, blaas met de vachtblazer en borstel dagelijks met een zachte puppyborstel, bijvoorbeeld een houten pennenborstel de vacht om samen op een positieve manier te wennen aan de vachtverzorging en was maandelijks tot 24 weken. 

 

6-24mnd – vachtverandering – naast de zachte dunne puppyvacht vormt zich de volwassen vacht. In deze periode ontstaan eenvoudig klitten vanaf de huid. Blaas dageljiks de vacht open om te controleren op klitten. Bij het constateren van klitten, bescherm de vacht met een vachtspray, borstel deze er voorzichtig uit en controleer met de kam of de klit eruit is.  Borstel bij voorkeur op een gewassen vacht. Was de vacht wekelijks met verzorgende shampoo en een voedende conditioner om klitten te voorkomen. Laat de vacht liever niet langer dan 4cm zodat je makkerlijker vanaf de huid kunt borstelen. 

Vanaf 24mnd – de vacht is stabiel en heeft minder verzorging nodig. 1 tot 2 keer per maand wassen en borstelen kan voldoende zijn afhankelijk van de lengte en overige factoren. Dagelijks controleren van huid en haar met de blazer is aanbevolen.

 

Frequentie van onderhoud
Hoe langer de vacht hoe vaker deze gewassen, geborsteld en geknipt moet worden.

Omgeving
Word de vacht snel vies of nat? Dan is het raadzaam vaker te wassen. Water zorgt sneller voor klitten! De waterratten hebben hierdoor veel frequenter verzorging nodig. 

Borstel regelmatig en goed
Om te zorgen dat de vacht niet gaat klitten, moet je de vacht een tot twee keer per maand goed borstelen. Hierdoor blijft de vacht goed kambaar. Borstel extra goed op plekken als de liezen, oksels en nek. Je kunt hiervoor een universele borstel met gebogen stalen pinnetjes en een verend bed gebruiken. Hier lees je hoe je stap voor stap het hele lijf van je Labradoodle borstelt. En nog even een tip voor als je klaar bent: besproei de vacht met een plantenspuit. Hierdoor heeft je Labradoodle snel zijn golven of krullen weer terug. 

Voor het borstelen: wassen!
Door te wassen reinig je de haren en  gaan de haarschubben van je Labradoodle openstaan. Gebruik daarom na het wassen een voedende creme om huid en haar te beschermen en de haarschubben te sluiten. De  vacht klit minder snel en blijft langer mooi. 

Knippen en trimmen
Een Labradoodle verhaart net als de mens. Je vindt dus weinig haar in huis of aan je kleding, maar de losse haren blijven vaak in de vacht hangen. Blaas of borstel je deze er niet uit, dan onstaan er klitten of vilt. De vacht groeit ongeveer 1 cm per maand. Je wilt voorkomen dat er klitten ontstaan, dus het is belangrijk om tijdig in actie te komen en de vacht goed te verzorgen. Want: hoe langer de vacht is, hoe meer werk je ook hebt met de verzorging. Door de vacht regelmatig te (laten) trimmen op de gewenste lengte kan het onderhoud wat makkelijker worden. Je kunt hiervoor een trimmer inschakelen. Het voordeel hiervan is dat je er zelf geen werk aan hebt en je zeker weet dat je Labradoodle goed getrimd wordt. Maar je betaalt er natuurlijk ook voor. Met de juiste spullen en wat geduld kun je ook zelf aan de slag. Een goede knipbeurt inclusief wassen neemt al snel 4 uur in beslag. 

Hulp nodig bij een goede vachtverzorging?
Wil je zeker weten dat je de vacht van je Australian Labradoodle op de juiste manier verzorgt? Ben je op zoek naar een goede trimmer of heb je tips nodig? Neem dan contact op met jouw fokker, die helpt je graag! Zelfverzekerd zelf aan de slag? Volg bijvoorbeeld een workshop bij Doodle@home.

 

Meer weten? Hier lees je meer over de het verzorgen van de vacht. 

De vacht van de Australian Labradoodle houd je mooi en gezond door te borstelen, te wassen en te trimmen. Check de tips voor een goede vachtverzorging.

Wassen 
Was je doodle liefst elke 2 weken maar minimaal 1 x per maand met een verzorgende honden shampoo en voedende conditioner. Shampoo reinigd haar en huid en opend de haarschubben, conditioner voed huid en haar en sluit de haarschubben. In de periode van de vachtverandering is het raadzaam om wekelijks te wassen. 

Borstelen 
Borstel jouw hond een tot twee keer per maand goed door het liefst na het wassen met een universele borstel met verend bed; een borstel met gebogen stalen pinnetjes van bijvoorbeeld Activet, les Pooch of ChrisChristersen Coral brush. 

Borsteltips
Blaas eerst de vacht volledig door, zodar deze luchtig is en eventuele klitten zijn opgespoort. Bescherm voor het borstelen de vacht met een vachtspray. De vacht word gladder en borsteld veel makkelijker door het sluiten van de haarschubben. 
Werk vanuit de ontspanning. Liefst met een liggende hond. Begin onderaan, bijvoorbeeld bij een acherpoot en werkt rustig naar boven. Houd met één hand het haar omhoog en borstel vanaf de huid kleine plukjes onder je hand weg. Laat je borstel voor je werken, ze geen druk op huid of haar. Als je kracht moet geven heb je te veel haar in je borstel. Ook bij het borstelen van de staart borstel je van het puntje steeds verder naar de aanzet vanaf de huid.

Controleer na het borstelen ALTIJD de vacht met de kam. Deze hoort er zonder problemen door te glijden. Blijf je haken? Dan zit er nog een klit. Borstel deze voorzichtig uit.

Is je doodle na het borstelen veel te pluizig? Spray de vacht in met vachtspray of water en haal je handen er even door. De vacht is dan weer lekker ruig. 

Klitten 
Kom je bij het borstelen klitten tegen? Tik de borstel voorzichtig in de klit tot dat deze er makkelijk door glijdt. Is de klit te groot? Snijd deze door met een klittenkam, waarna je de klitjes weer uit kan borstelen. Zijn de klitten zo hevig dat je de huid niet meer kan zien? dan spreken we van vilt. Dit trekt aan de huid en is pijnlijk! Deze kun je het best door een professional laten verwijderen. Knip ze er niet zomaar uit, de huid kan hierdoor makkelijk beschadigen 

Trimmen 
Het haar van een Labradoodle groeit snel ongeveer 1 cm per maand. Om te zorgen dat je de vacht goed bij kunt houden is het raadzaam deze regelmatig te knippen elke 4 tot 8 weken. 

Let op: knip de vacht liever niet korter dan 1,5cm ivm de berscherming van de huid. Tussen de 2 en 5 cm is een prachtige knuffelbare lengte. Hulp nodig bij het trimmen? Zoek dan een trimmer bij jou in de buurt.