Het klinkt misschien cliché maar het moet toch gezegd: ”bezint eer ge begint”. Asiels zitten vol met afgedankte honden. Voor de aanschaf van een pup is het belangrijk van te voren over een aantal zaken goed na te denken. Een Australian Labradoodle word gemiddeld zo’n 13 jaar oud, het kopen ervan heeft dus een belangrijke invloed op uw leven. Bent u allergisch? Lees dan ook de informatie over allergie.

Gebondenheid

U kunt uw Australian Labradoodle niet altijd overal mee naar toe nemen en hij kan ook niet te lang alleen thuis zijn. U  zult ook bij alle weekendjes weg en vakanties rekening moeten houden met uw hond. Past uw Labradoodle straks nog wel in uw leven als u een gezin heeft of weer wilt gaan werken, of een wereldreis maken?

Dagelijkse tijdsinvestering

Iedere dag opnieuw zal uw Labradoodle behoorlijk wat tijd van u vragen. Uitlaten, eten geven, vachtverzorging, opvoeden, spelen, voorzien in zijn behoefte aan beweging en avontuur… De tijdsinvestering is het eerste half jaar tot een jaar enorm! U zult 1 á 2 maanden vrij moeten hebben om de pup de basisopvoeding te geven. Ook hierna is het belangrijk dat de hond niet te lang alleen is (max. 4-5 uur per dag) i.v.m. eventueel werk.

Geldinvestering

Sommige mensen vinden € 3.000,- of meer voor de aanschaf van een hond veel geld en kopen daarom liever een goedkope labradoodle of kruising poedel. De zin "goedkoop is duurkoop" is helaas vaak van toepassing bij de aanschaf van een hond. Door broodfok zijn goedkope honden makkelijk beschikbaar, zonder selectie op gezondheid, gedrag en uiterlijk. De aanschafkosten van een Australian Labradoodle, gerelateerd aan de totale kosten die u gedurende zijn leven voor hem zult maken vallen verhoudingsgewijs erg mee. Denkt u aan kosten voor voer, dierenartskosten of verzekering, kosten voor training en verzorging (cursusgelden, mand, lijn, halsbanden, speeltjes, vachtverzorgingsproducten, trimsalon, etc.), hondenbelasting en pensionkosten etc.

Pup met stamboom (huishond) € 3.000,-
Voer (per maand) € 60,-
Dierenartskosten (titeren, entingen en parasietencheck, eerste jaar) € 450,-
Mand/bench met kleedje € 50,-
Puppytuigje met riem 3m en 8m € 75,-
Volwassen tuigje eventueel met riem € 45,-
Voer en drinkbak € 25,-
Speeltjes (met nieuwe speeltjes doet u ze een groot plezier) € 35,-
Kam (fijne en grove kant) borstel (activet enkel) waterblazer € 190,-
Voedende shampoo en vachtspray € 45,-
Kauwmateriaal (moet regelmatig vervangen worden) € 85,-
Hondenbelasting (afhankelijk per gemeente, per jaar) € 70,-
Trimsalon elke 6 - 8 weken (± € 100,- per keer v.a. 5 mnd.) € 600,-
Totaal (uitgegaan van de laagste kosten) € 4.730,-

Als u over al deze zaken goed heeft nagedacht en u weet zeker dat u een Australian Labradoodle een fijn leven kunt en wilt bieden, dan kunt u zich inschrijven voor een pup.