Definities.pdf
Tijdstempel: 22-10-2020
Grootte: 76.41 KB
Downloads: 869

De Australian labradoodle is een populaire hond. Niet zonder reden, het is een echte familiehond: sociaal, intelligent, sportief en heel goed te trainen. Tel daarbij op dat hij niet verhaart en gehouden kan worden door mensen met een hondenallergie en je hebt een unieke hond. Voordat u tot aanschaf overgaat is het belangrijk te weten dat er verschillende soorten labradoodles zijn.

De Australian labradoodle is een prijzige hond en helaas trekt dat fokkers aan die zelf labradors en poedels kruisen en die ook labradoodles noemen. De Australian Labradoodle is namelijk nog geen erkend ras en de naam is derhalve nog door iedereen vrij te gebruiken. Helaas ontstaan hierdoor andersoortige labradoodles. Vergelijk het maar met herders. Er zijn Duitse herders, Hollandse herders, Mechelse herders etc. Allemaal herders, maar toch zeer verschillende honden. Zo is het ook met labradoodles, laten we ze voor het gemak Australian labradoodles en ''gewone'' labradoodles noemen.

Hoe herken je een ''gewone'' labradoodle ?

  • Worden veelal via advertentiesites aangeboden.
  • Vaak is hiervoor geen wachtlijst
  • Vader en/of moeder is een labrador en/of een poedel
  • Geen stamboom (vraag die altijd op)
  • De prijs is vaak de helft of lager

Wij zeggen overigens niet dat deze ''gewone'' kruisingen niet goed zijn en dat er iets mis mee is. Integendeel, het kunnen net zo goed hele lieve, sociale honden zijn en de kans is ook aanwezig dat ze niet verharen. De nadruk ligt hier op kans en op kunnen. Want daarin zit het verschil. De kans is aanwezig dat ze toch verharen en de kans is aanwezig dat het karakter uiteindelijk toch net anders blijkt te zijn. Het is geen pretje om een hond na een jaar te moeten herplaatsen omdat u toch een allergische reactie krijgt, of dat de hond net wat dominanter blijkt te zijn dan de gemiddelde Australian labradoodle.

Verschillen ''gewone'' en de Australian labradoodle

Wij geven u hier het officiƫle fokschema van de Australian labradoodle en geven u aan waar de ''gewone'' labradoodle stopt en de Australian labradoodle verder gaat in ontwikkeling. De eerste keer dat u dit leest zal het wellicht duizelen vanwege de verschillende coderingen, de 2e keer zal het al snel duidelijk worden dat de verschillen tussen de labradoodles groot zijn. Het is een technisch verhaal maar geheel conform de richtlijnen van de Australian Labradoodle Association.