Een Australian Labradoodle heeft een allergievriendelijke vacht ofterwel hupoallergeen. Dit betekent echter helaas niet dat iedereen met een allergie voor honden per definitie een Australian Labradoodle goed verdraagt. Iemand met een hondenallergie kan allergisch zijn voor het speeksel, de urine en de vacht/huidschilfers van een hond.

De ervaring leert dat een groot percentage van de mensen met een allergie voor honden geen last heeft van een Australian Labradoodle, maar dat geldt dus niet voor iedereen. Het is dus ten zeerste aan te raden om een eventuele reactie heel goed uit te testen voordat wordt overgegaan tot de aanschaf van een Australian Labradoodle. Vraag de fokker die u op het oog heeft naar mogelijkheden daarvoor. Ook wanneer bij een test geen reactie optreedt kan het toch voorkomen dat wel een reactie optreedt wanneer de pup eenmaal in huis is. Dit kan even worden aangezien en kan sterk verbeteren door de pup te wassen. Let er ook op dat de pup allergenen bij zich kan hebben door contact met andere honden op bijvoorbeeld de hondenschool of bij de dierenarts.

Als toch geen verbetering optreedt en de allergie verergert, neem dan contact op met de fokker. Een bij de ALAEU aangesloten fokker zal altijd samen met u een oplossing zoeken. Breng nooit zomaar zelf de hond ergens anders onder.

Regelmatig worden ook vragen gesteld over het feit of de generatie van invloed is op de allergievriendelijkheid. Dat is niet het geval. Indien sprake is van een "echte" Australian Labradoodle betekent dat de vacht voldoet aan de eisen die aan de vacht worden gesteld van een Australian Labradoodle. Dus ook als sprake is van een ALF1 of ALF2 is sprake van dezelfde allergievriendelijkheid als bij een Pure AL.

Welke vacht bij welke allergie?

De curly fleece vachten zijn het meest geschikt voor mensen met een zware allergie voor honden.

Speelt er daarnaast een allergie voor huisstofmijt, graspollen, ed. of astma? Dan is het advies om de curly fleece vacht op een wat kortere lengte te houden, zodat het nog wel knuffelbeertjes lijken, maar er minder stofjes in de vacht kunnen gaan zitten, waar u allergisch op kunt reageren (beetje zoals het verschil tussen een hoog en laagpolig tapijt).

Is de allergie voor honden het minst groot, maar juist de allergie voor graspollen, huisstofmijt ed of astma? Dan adviseren wij echt de fleece vacht, waarbij u deze dan niet al te lang laat worden.