Er zijn veel verschillende soorten voeding en denkwijzen waarom welke voeding gegeven zou moeten worden. Daarom vertel ik uw graag wat mijn denkwijze en ideeën zijn over de voeding bij de hond.

De Australian Labradoodle is van nature een plantenetendevleeseter met een spijsverteringsstelsel wat bijna identiek is aan dat van wilde honden en wolven.
Maar een wolf heeft andere bouw van kaken, met veel meer kracht. Een wolf kan met hogere percentages eiwitten overweg dan een hond. Er zit namelijk een behoorlijk grote marge in het optimale eiwitpercentage in de voeding. Te hoge percentages eiwitten in de voeding kunnen tot problemen leiden. Een hond kan zijn energie prima uit koolhydraten halen, wolven kunnen dit veel minder goed.

Het is erg belangrijk om in het eerste levensjaar van de hond de zelfde voeding te blijven geven. Het maag-darmkanaal van de hond is dan vol in opbouw en bij het veelvuldig wisselen van voeding kan u chronische problemen veroorzaken zoals diarree en allergieën. Wij bepalen wat goed is voor de hond, als we hem zelf laten beslissen krijgt hij zeker weten problemen. Zeker bij "puberende" honden zie we vaak dat ze tijdelijk niet willen eten.

Verschillende soorten voeding

Brok of droogvoer
Er zijn verschillende soorten brok, namelijk de geperste brok en de gepofte brok. De geperste brok is lager verhit, bevat geen lucht en zien er uit als paardenbrokjes. De eventuele granen in deze brok zijn al voor gegaard, omdat deze anders door de lage verhitting niet bruikbaar zijn voor de spijsvertering van de hond. De geperste brok zet niet uit wanneer ze nat worden, maar valt vergruist uit elkaar. Dit vult minder in de maag en zorgt voor een lagere maagbelasting. Nadeel aan deze brok is dat ze minder smakelijk zijn omdat ze niet krokant zijn. Daarnaast kunnen ze aan de kiezen blijven plakken en zorgen voor veel ontlasting vergeleken met vers vlees.

De gepofte brok is daar en tegen hoger verhit in een speciale dure machine en zijn krokant en luchtig. Door het productieproces zijn er meerdere brokvormen mogelijk en werken beter tegen tandsteen dan de geperste brok. Doordat deze brok uitzet, vult deze beter en zorgt ook voor een hogere maagbelasting. In verhouding met vers vlees zie je vrij veel ontlasting. Er zijn vaak voorzien van nutraceuticals; een toevoeging die het lichaam ten goede komen, zoals het natuurlijke antioxidant groene thee.

Het is niet zo dat de geperste brok meer voedingstoffen bevat omdat deze minder verhit is. Tegenwoordig zijn er ook veel granen,- en glutenvrije brokken verkrijgbaar. Daar zitten vaak minder conserveringsmiddelen in en zijn vaak minder allergieopwekkend voor honden die hier gevoelig voor zijn.

Blik of natvoer
Blikvoer heeft een hoog vochtpercentage van rond de 80% water. In een blik zit vaak paté of brokjes in saus. Bijna alle honden vinden blikvoer heel erg lekker, door de rijke geur en het vocht wat er in zit. Dat kan fijn zijn bij lastige eters. Er zit heel veel kwaliteitsverschil in blik, hoe duurder het blik, hoe beter de kwaliteit en vaak hoe minder vocht er in zit. Een hond die blikvoer krijgt drinkt vaak minder dan een hond die brokken krijgt, omdat hij al een groot gedeelte van het vocht met het blikvlees heeft binnengekregen. In verhouding moet je er veel van voeren door de lage voedingswaarde in het blikvlees.

Vers Vlees
Er zijn 2 verschillende methoden voor het voeren van vers vlees namelijk; compleet diepvries vers vlees (Kvv) en Bones and raw food (Barf).kvv

Bij het werken met rauw vlees is hygiëne heel erg belangrijk. Een apart besteksetje, snijplank en bewaardozen voor het ontdooien van het verse vlees zijn geen overbodige luxe. Daarnaast dient alles waar het verse vlees mee in aanraking geweest is na gebruik goed te afgewassen te worden, denk aan voerbak, snijplank, handen enz. Om het verse vlees te bewaren heeft u vaak een aparte vriezer nodig, dit in verband met de ruimte die het inneemt en de hygiëne. Het een is way of live, het ontdooien en bereiden kost veel tijd en u moet tegen de geur en het verse vlees kunnen.

Kvv wordt bevroren gekocht en is gemaakt van vermalen bot, spiervlees, orgaanvlees en eventueel toegevoegde vitamines en mineralen waardoor het een uitgebalanceerde voeding is. Het is een natuurlijke voeding met een hoge verteerbaarheid en geeft weinig belasting van de darmen en dus weinig ontlasting. Het werkt als een probiotica en het is daardoor belangrijk om de voeding niet te ontdooien in de magnetron, waar deze goede bacteriën door worden gedood. Kvv is prijzig om te geven en er zit veel kwaliteitsverschil in. Het is belangrijk om voordat u overgaat op een keuze van een merk Kvv, dat u weet waar het vandaan komt. Er word ook enkelvoudig vlees verkocht wat op Kvv lijkt, maar geschikt is voor het braf principe.

Barf zijn stukken bevleesde botten, spiervlees, orgaanvlees en soms zelfs hele prooidieren. De voeding moet zelf worden samengesteld eventueel aangevuld met groente, eieren of voedingssupplementen. Het is de meest natuurlijk voeding en u weet precies wat u geeft. Een balans vinden met deze manier van voeding geven kost veel tijd en ervaring. Er liggen wel gevaren op de loer. Het geven van ongeschikte soorten bot kunnen verstopping geven. Het geven van Barf raad ik af voor opgroeiende pups. De kans op tekorten en overschotten in balans van de voeding die het opgroeien belemmeren of schaden is hierbij behoorlijk aanwezig.

Mijn advies
Koop geen brokken, blik of vlees in de supermarkt, daar deze vaak laagwaardige ingrediënten bevatten. Dit kan onder andere zorgen voor; jeuk, vachtproblemen, oorontstekingen, volle anaalklieren, uit de bek stinken, vieze winden laten of een vieze hondengeur hebben. U kunt het best voeren waar u een goed gevoel bij heeft, wat bij uw levensstijl past en waar de hond goed op reageert. Let er wel op dat de gekochte voeding hoogwaardig is. Blikvoer is bij definitie laagwaardig en bevat gemiddeld 80% water

Heeft uw hond gezondheidsproblemen (braken, diarree, overgewicht, allergie enz.) dan ligt dat wellicht aan voeding. Wij hebben goede ervaring met Lotte's logica, onafhankelijk voedingsdeskundige voor de hond. Zij kijkt holistisch naar de hond en gaat met u het probleem te lijf.